Miksi haluan kirjoittaa blogia?

Minulla on loputon mielenkiinto lukea kanssani vastaavassa elämäntilanteessa elävien blogeja. Ja näitähän on nyt vaikka kuinka, kun huomio esimerkiksi yrittäjät, nuoret naiset ja hääihmiset. Eniten kuitenkin rakastan lukea kasvutarinoita, perusteluja valinnoille ja pohdiskeluja normeista ja periaatteista. Varsinkin tarinat valinnoista, jotka vaikuttivat uhkarohkeilta, mutta tuntuivat sillä hetkellä ohittamattomilta, ovat niitä kaikista vaikuttavimpia lukea. Olivatpa ne työhön, rakkauteen tai asuinpaikkaan liittyviä.

20181007_180833.jpg

Minulle kirjoittaminen on aina ollut tapa ilmaista itseäni. Yritän jatkuvasti löytää parempia sanoja kertoakseni ajatuksistani. Usein kuitenkin löydän muiden kirjoituksista itselle selkeyttäviä ajatuksia ja huomaan kuinka joku toinen on osannut sanoittaa omat ajatukseni paremmin kuin minä itse. Saan paljon voimaa huomatessani etten ollutkaan ainoa, joka ajattelee näin tai että on outoa ettei kukaan aikaisemmin ole kirjoittanut tästä, vaikka tämä asia jää usein huomaamatta ja tästäkin nähdään usein vain yksi puoli. Viimeistään nykyisessä elämäntilanteessani olen saanut opetella ajattelemaan myös muiden näkemyksiä ja mielipiteitä uudella tavalla ja huomannut muiden mielipiteiden olevan entistä tärkeämpiä, usein jopa omiani merkityksellisempiä.

Lisäksi olen nainen, jolla riittää sanoja. Varsinkin, jos on päässyt oman ”luottamuksen ympyräni” sisälle ja saan ajatuksiani huolella harkita ja pohtia. Innostun helposti uusista asioista, minkä vuoksi haluaisinkin tuoda niitä selkeämmin esille hallitusti ja harkiten. Blogini tarkoitus ei ole esittää totuutena asioita vaan kertoa omia näkemyksiä ja kokemuksia. Pohtia syvällisemmin asioita tai tuotteita kuin mitä ehdin työssäni kertoa. Esitellä pohjaa valinnoille, jotka teen ja tuoda perspektiiviä muutoksille. Antaa pohdinnan aihetta myös muille vastaavien asioiden kanssa pohdiskeleville ja kertoa, että näinkin on hyvä. Haluan myös kertoa millaisia valintoja olen tehnyt aikaisemmin ja miten ne vaikuttavat uusia valintoja tehdessä.

Työni ja elämäni on enemmäin kuin mitä ulospäin näkyy. Koen, että teen työtä, jolla on merkitystä ja elän onnellista elämää. Pyrin myös jättämään taakse ajatusmallin ”se kellä onni on, se onnen kätkeköön”. Asiat eivät usein ole niin yksinkertaisia kuin miltä ne ulospäin vaikuttavat ja joudun päivittäin tekemään valintoja, joissa kaksi tietä johtaa vikaan, yksi perille. Toivon, että näin blogin kautta näiden teiden esilletuominen olisi helpompaa. Toivon myös, että tämän blogin kautta voisin tuoda esille ne kerrat, kun pääsin perille suoraan, ilman kantapään kautta oppimista tai kiertotietä. Niitä kumpaakin kun tapahtuu tasaisen varmasti vuorotellen. Ja mitä voisin tehdä paremmin, jotta saisin keskitettyä energiani tuottavaan toimintaan eikä kantapääni olisi ylikuormitettu. Tärkeintähän on matka, ei määränpää. Niinhän?

Seuraavaan kertaan,
Julia

Synttärijuhlat, kaikki -20%

Tänään on syntymäpäiväni, joten let’s juhlitaan! Kaupallani kaikki on -20%, siis kaikki tuotteet (ei lahjakortit) ja tarjous on voimassa ainoastaan tänään torstaina lokakuun 18. päivä.

IMG_20171018_110514.jpg

En tiedä muista syyslomalla syntyneistä, mutta minulla on traumoja lomalla syntymisestä. Muistan pienenä koetun pettymyksen kuin eilisen: kutsuin kaikki toistakymmentä luokkakaveria syntymäpäiväjuhlilleni, ihan muutama vain. Muilla oli menoja. Jännä miten jotkut kokemukset jäävät mieleen vahvasti. Ja vaikka kuinka niitä koittaa muuttaa ja luoda parempia muistoja syntymäpäivilleni, on tuo yksi vahvin. Olen kuitenkin viettänyt monia syntymäpäiviä tuon ala-asteikäisen kokemuksen jälkeen. Jotkut niistä on ollut ulkomailla, jotkut olleet yllätysjuhlat. Tuo kurja on se, jonka ensimmäiseksi muistan.

Olen inhonnut syksyjä jo jonkin aikaa. En pidä pimeydestä. Syksyissä on kurja vire. Aurinko lähtee viihdyttämään muita kansoja ja jättää meidät pärjäämään keskenämme. Siinä sitä sitten ollaan, torjuttu olo, kaipuu siihen ihanaan kesään. Ei auta, vaikka kesä tulee uudestaan, tai tulisi edes se joulu: sesongeista kaikista ihanin. Kaikkeen alavireyteen ei auta, että nuo lapsuudentraumat painaa vielä päälle. Silloin trauma tuntui henkilökohtaiselta loukkaukselta ja olin vihainen jopa äidillenikin. Miksi et antanut minun tulla jo ennen lomaa tai voinut odottaa, olisin varmasti syntynyt syysloman jälkeen? :)

Viime vuonna juhlin syntymäpäiviäni kaupallani. Meillä kävi paljon “vieraita” ja sain olla juhlien kohde. Vihdoinkin “kaikki” pääsivät tulemaan. Kun mietin, josko haluan järjestää syntymäpäiväjuhlani tänäkin vuonna, en harkinnut hetkeäkään. Kyllä pidetään ja annetaan kaikki tuotteet -20% alennuksella. Tämä siis koskee irtotuotteita ja hyllyillä olevia pakattuja. Ainoa minkä rajaan alennuksen ulkopuolelle on lahjakorttien ostot, muuten ihan kaikki tuotteet. Lahjakorteilla maksettaessa alennuksen tietenkin saat. :) Nyt siis kannattaa tulla täyttämään herkku- ja pähkinävarastoja!

Tervetuloa synttärijuhlille kaupalleni. Ensimmäisille on luvassa kakkua. Kahvin sijasta saatte juomaksi omaa luomu omenamehuamme, koko purkin. <3

Seuraavaan kertaan,
Julia

Muuttuiko elämä häiden jälkeen? (osa 1: yksi viikko häistä)

Naimisiin menon ajatellaan olevan elämää mullistava kokemus, jonka jälkeen kaikki muuttuu erilaiseksi. Naisista tulee vihaisia, miehistä laiskoja. Olemme olleet naimisissa nyt vähän yli viikon, miehessä ei mikään muuttunut, minä taas olen ihan sama kuin ennen -nimi vain on eri.

Meidän häitä juhlittiin viime lauantaina täällä Vaasassa. Päivä oli kaunis, aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja syksyinen tuuli vilvoitti juhlakansaa. Meidät vihittiin Mustasaaren kirkossa kello 14, juhlimme yömyöhään Cantareen tiloissa Vöyrinkaupungilla. Vieraita meillä oli 88 henkeä. Kaasoja oli kolme, bestmaneja kaksi.

Saimme häidemme jälkeen ulkomailta tulleet vieraamme kylään vielä yhdeksi yöksi. Maanantai-iltana jouduimme sanomaan heille heipat määrittelemättömän pitkäksi ajaksi. Nämä kaksi naista, jotka ovat olleet elämässäni nyt viiden vuoden ajan, ovat suuri rikkaus. Toinen heistä matkusti salaa ulkomaille, toinen irtisanoi työnsä osallistuakseen häihin ja sen jälkeen reissatakseen ympäri Eurooppaa. Olen nähnyt heidät kolme kertaa vaihtoaikamme loppumisen jälkeen, tällä kertaa hyvästejä ei itketty. Tällä kertaa tiesimme pysyvämme ikuisesti toistemme elämässä mukana, vaikkakin suurimmaksi osaksi etänä. Onneksi olemme suunnitelleet häämatkamme rapakon taakse ja siskoni syntymäpäivälahja on matka Saksaan eli näemme luultavasti taas kotvasen kuluttua.

Tiistaina siis alkoi meidän “arki” avioparina. Lähdimme töihin aamulla, illalla kävimme yhdessä lenkillä ja katselimme lempisarjojamme. Keskiviikkona kävimme avaamassa “avio”tilin pankista, kävimme kartoittamassa Vaasan sohvavalikoimaa ja vahingossa ostimme uuden sohvan. Torstaina kävimme illallisella yhteisen ystävämme luona. Perjantaina toivuimme ensimmäisestä viikosta, lauantaina teimme hetken töitä ja illalla juhlimme avioliittomme viikkopäivää treffeillä Villa Sandvikenissa ja keilaamassa. Arki (tai elämä) alkoi ihanasti.

Uhosin häissämme, ettei mikään muutu. Nämä asiat olen kuitenkin huomannut muuttuneen:

- Pidän vasenta nimetöntäni nyt “valmiina”, siihen ei tarvi lisätä mitään eikä mitään poistaa.
- Edelliseen liittyen: unelmani sormuksen jättämästä jäljestä sormeeni toteutui vasta vihkisormuksen myötä.
- Sana mies tarkoittaa muutakin kuin sukupuolta.
- Sanan “vaimo” analysointi on vielä kesken. Mieheni kyllä tietää, että vaimo ei ole omaisuutta, mutta ilman miestä ei ole vaimoa… Ja mies on tarpeeksi vain miehenä ilman avio-etuliitettäkin.
- Pitkäaikaisten suunnitelmien tekeminen on helpompaa ja ihanampaa. Voimme suunnitella missä haluamme asua, mitä tekisimme ensi kesänä ja mitä ylipäätään haluamme saavuttaa elämässämme.
- Kotona voi olla vielä asteen epäviehättävämpi ja röhnöttää kunnolla sohvalla. Toisen täytyy vain sietää se.
- Voimme vihdoin ostaa sen sohvan, jonka ostosta olemme puhuneet aina “sitten häiden jälkeen”. Ja nyt pääsemme upottamaan sormemme myös muihin projekteihin, joiden hankintaa tai tuunausta olemme siirtäneet.
- Tunnen huonoa omaatuntoa ja epäonnistumisia, kun soitan puhelun ja esittelen itseni vanhalla nimelläni.
- Mies on nyt entistä ihanampi ja rakkaampi. En uskonut tämän muuttuvan.

Palaan muutoksiin myöhemmin, kun niitä tulee lisää. :)


Seuraavaan kertaan,
Julia

Polttarit: hämmentävä onnen päivä

Omat polttarini olivat hämmentävä kokemus, johon olen näiden muutaman kuukauden sisällä palannut mielessäni useaan otteeseen. Koin monia yllätyksiä, vaikkakin rakkaan aviomieheni kyky pitää salaisuuksia on kyseenalainen. Mutta sehän ei ole millään tapaa huono ominaisuus.

Ensimmäisiä tehtäviä oli mallista solmion solmiminen. En osaa sitä tehdä, mutta selvisin tehtävästä voittajana. Ensimmäiset vaimopisteet: check! Erityisesti pidän tässä kuvassa noista hiuksista kainaloni lähettyvillä. :D Kuva: Jonna Isomaa

Ensimmäisiä tehtäviä oli mallista solmion solmiminen. En osaa sitä tehdä, mutta selvisin tehtävästä voittajana. Ensimmäiset vaimopisteet: check! Erityisesti pidän tässä kuvassa noista hiuksista kainaloni lähettyvillä. :D Kuva: Jonna Isomaa

Polttareitani juhlittiin lauantaina 4.8.2018, kauniina aurinkoisena päivänä Vaasassa. Heräsin varhain aamulla tyttökavereideni yllätyshyökkäykseen. Siitä alkoi päivä, joka oli todella hyvin suunniteltu ja järjestetty. Moni tyttöystävistäni pääsi paikalle ja rakastin sitä päivää todella paljon.

Polttarit olivat kohdallani hämmentävä tapahtuma, koska koskaan aikaisemmin tyttöystäväni eivät ole järjestäneet yhdessä yllätystä, valehdelleet päin naamaa menoistaa tai miettineet mistä saatan pitää tai olla pitämättä. Polttarit on merkittävä hetki, jolloin pitää heittäytyä täysin ystäviesi armoille, luottaen heidän tarkoittavan vain hyvää.

Morsiussaunan jälkeiset fiilikset. Housut täynnä taikinaa: suolaa, vettä, kananmunaa sekä vehnäjauhoja. Naama turpeessa, selkä naarmuilla ja tämän jälkeen kylmään kaivovesisuihkuun. Polttaripäivä oli yksi parhaimmista ikinä. Kuva: Kirsi Perämäki

Morsiussaunan jälkeiset fiilikset. Housut täynnä taikinaa: suolaa, vettä, kananmunaa sekä vehnäjauhoja. Naama turpeessa, selkä naarmuilla ja tämän jälkeen kylmään kaivovesisuihkuun. Polttaripäivä oli yksi parhaimmista ikinä. Kuva: Kirsi Perämäki

Olen utelias ja “vähän” salapoliisi. Omissa polttareissani koin raskaimmaksi tietämättömyyden. Tyttöystäväni yrittivät eksyttää aamulla kotoa rantaan ajamalla kiertotietä. Tiesin kuitenkin suurimman osan matkasta missä olin. Loppumatkasta he saivat pääni sekaisin ja kadotin suuntavaiston. Polttareihini kuului picnic, tehtäviä eri puolella kaupunkia, syömistä, twerkkausta sekä mökkeilyä. Mökillä tehtiin morsiussauna, jotta avioliittomme olisi tuomittu onnistumaan. Siihen kuului myös hellävarainen selän piiskaus sekä sen jälkeinen suolaus. Se sai myös miettimään, onko tämä kirvely avioitumisen arvoista. Kyllä se oli, mutta vain tämän kerran. :)

Polttarini olivat täydelliset, en olisi voinut toivoa enempää. Päivä oli täynnä hämmennystä ja onnea.
Kiitos tytöille ihanasta päivästä. <3

Seuraavaan kertaan,
Julia


Periaatteita, joiden suhteen olen ollut väärässä: osa 1

Eräs entinen esimieheni neuvoi kohellukseni keskellä ”älä luule vaan tiedä”. Noh, alle parikymppisenä en tiennyt paljoakaan mistään mitään, luulin kyllä vaikka mitä.

IMG_20181010_111342.jpg


En sitten tiedä, kuinka paljon asiat ovat muuttuneet näin päälle parikymppisenä. Nimittäin luulin yhtä jos toistakin yrittäjyydestä, ennen kuin opin tietämään, mitä yrittäjyys ainakin tällä hetkellä oikeasti on. Tässä muutama esimerkki:

Kyllä yrittäjälläkin voi olla harrastuksia!

Hah, klassikko! Minä niin kovasti uhosin, että en jätä harrastuksiani, vaikka yrittämään alankin. Niistähän saa enemmän voimaa kuin mitä niille antaa. Joo'o...

Minulla on kaksi harrastusta, jotka eivät vaadi paljoa. Tai siis joo, pitää kehittyä, joskus harjoitella itsenäisesti ja keskittyä tekemiseen, mutta lähtökohtaisesti ne eivät vaadi minulta suurta kehittymistä vaan olen niissä hyvä kunhan vain ilmestyn paikalle ja yritän sen hetkisen parhaani (harrastuskaverit, korjatkaa jos olen väärässä :D ). Tästä syystä niistä pidänkin ja olen onnellinen niistä molemmista. Lisäksi ne molemmat ovat kausiluontoisia ja ”rankimmat” harjoitteluajat osuvat eri vuodenajoille. Kuulostaa siis mahdolliselta.

Olen kuitenkin huomannut, että kun olen seisonut koko päivän kassan takana, en jaksa lähteä enää urheilemaan. Tai kun olen puhunut koko päivän töissä ääneni kirkkaan käheäksi, en enää jaksa lähteä laulamaan, jos siis ei ole pakko. Yritän parhaani kummankin kanssa, mutta monesti totean, ettei minusta vain ole siihen ja en voi antaa ryhmälle mitään, edes omaa panostani. Joskus tuntuu, että minusta on enemmänkin haittaa kuin hyötyä ja siksi jään mielummin kotiin.

Harrastuksista tosiaan saa enemmän kuin mitä niille antaa. Siksi varmaankin olen pitänyt molemmat elämässäni ja teen kaikkeni että pääsisin nauttimaan molemmista. Usein olen pohtinut toisen lopettamista, mutta henkinen hyvinvointi kärsisi siitä kovasti. Kaipaisin sitä niin paljon, että en halua luopua kummastakaan. Ja onneksi ei tarvitsekaan. :)


Kaverisuhteet eivät kärsi yrittäjyydestä.

Kaverisuhteet kärsivät eniten yrittämisestä verrattuna muihin ihmissuhteisiin. Näen usein ystäviäni kaupallani, vapaa-aikaa on niin vähän ja usein käytän sen vain palautumiseen (eli sohvalla röhnöttämiseen ja nukkumiseen) ja toivottavasti elämänpituiseen parisuhteeseeni. Kaverisuhteet jäävät siis kaiken muun elämän tielle. Välillä tuntuu, että niiden hoivaaminen on hyvin yksipuolisista, siis minun puoleltani olematonta.

Olen siitä onnellinen, että jaan harrastuksiani kavereideni kesken. Eli näen ystäviäni harrastuksissa ja sitä kautta pysyy kosketus toisen elämään. Mutta ei se sitä poista, että tyttöjen jutut jäävät tosi vähälle, kun harrastaessa käydään läpi ”kuinka väsynyt on”, ”onko ollut liikaa taas töissä” ja ”koska on seuraava vapaa” ja näiden jälkeen kaikkea ”todella olennaista”. Ja se rasittaa myös, että en jaksa puhua usein kuin vain omista asioistani. Olen niin väsynyt, etten pysty keskittymään vastaukseen eli en edes kysy.

Kauempana asuvat kaverini kärsivät eniten. Jos tuntuu, että vaasalaiset kaverit jäävät ihan liian vähäiselle huomiolle, kauempana asuvat eivät saa sitä huomiota ollenkaan. Ja kyse ei ole siitä, etteikö kiinnosta tai haluaisi ottaa yhteyttä. Töissä hiljaisena hetkenä saatan miettiä, laitanpas viestiä sille ihanalle kaverille, josta en ole kuullut vähään aikaan mitään. Mutta sitten ajattelen, etten ehdi jutella aktiivisesti, koska töissä ollessani asiakkaani ovat tärkeysjärjestyksessä luonnollisesti ensimmäisiä ja siten ystäväni jäisi taas odottamaan viestiään, jota ei välttämättä koskaan lopulta saisi. Vapaa-ajallani olen usein niin poikki ja yritän välttää puhelinta viimeiseen asti, jotta en tarkista sähköposteja tai instagramia jatkuvasti.

Vaikka tällä hetkellä koen ”surkea ystävä” - huonoa omaatuntoa, uskon tulevaisuudessa suunnan olevan parempaan. Kesän aikana pidin vapaata enemmän, eli luulin olevani enemmän tavoitettavissa. Luulin jaksavani ottaa enemmän yhteyttä ja reissata. Noh, kesä meni toipuessa ja omaa elämää järjesteltäessä. Ihan liika nopeasti. Lupaan kysellä enemmän myös ystävieni kuulumisia -sitten joskus. Mutta onnellinen olen myös siitä, että suurin osa ystävistäni ovat ymmärtäneet elämänvaiheeni hektisyyden eivätkä ole syyllistäneet toimettomuudestani. Ei se tavallaan ole valintani vaan seuraus työnteosta ja niistä ”ruuhkavuosista”. Mutta kuten totesin, ongelma on tiedostettu ja siihen ollaan hakemassa ratkaisua itsestä.
Eli nähdään taas pian kaverit!


Minä pärjään kyllä ihan yksikseni.

No en pärjää! Eikä onneksi tarvitsekaan pärjätä.

Tarvitsen vielä jonkin aikaa paljon apua kaupan kanssa. Jos teen pitkää vuoroa (klo 10-19 + mahdolliset kirjanpito- ja tilaushommat päälle), tulee rakas mieheni usein tauottamaan minua pieneksi hetkeksi. Tällöin saan rauhassa hakea ruokaa ja ”tuijottaa hetken seinää” (konkreettinen nollaushetki, ei kiertoilmaus millekään muulle.). Sitten jaksan taas huomattavasti paremmin. Mieheni on suuressa osassa myös silloin, kun pohdin asioita elämäni ja kauppani suhteen. Hän kertoo miten hän itse tekisi ja aina kuuntelen hänen mielipiteitään, joskus jopa teen niiden mukaisesti.

Perheeni auttaa minua todella paljon. Isäni remontoi, jos joku osa myymälää vaatii fiksausta. Hän laittaa hyllyjä, ruuvaa peilin seinään ja tekee yksipaikkaisesta kassapöydästä kahdelle kassalle sopivan. Siskoni taas on superhyvä järjestämään teehyllyä, mikä ei kuulu omiin lempitehtäviini. Hän myös laputtaa patukoita ja muita tuotteita tehokkaammin kuin kukaan muu. Äitini kutsuu kylään, tekee hyvää ruokaa ja antaa nukkua rauhassa, kun olen aivan loppu. Isäni usein lämmittää vielä saunankin. Tämä on luksusta ja olen hyvin onnellinen tästä kaikesta avusta.

Tarvitsen apua vielä pitkään monessa asiassa ja en voi koskaan kiittää tarpeeksi sen saamisesta. Se ei ole millään tavalla itsestäänselvyys, vaikka se siltä saattaa joskus tuntua. Arvostan sitä koko sydämestäni. <3 Ja myös autan takaisin aina kun pystyn, lupaan!Tässä siis ensimmäinen osa periaatteista, joista olen oppinut pois. Mitä periaatteita sinulla on ollut? :)

Seuraavaan kertaan,
Julia

Toivon loppuelämämme olevan pitkä

Meidän #jujut -häät juhlittiin lauantaina. Häämme olivat kaikkea, mitä emme osanneet edes unelmoida. Meillä oli hauskaa ja juhlassamme oli ihana tunnelma. Kiitos kaikille, jotka olitte osa päiväämme. <3

Kuva: Jarmo Hänninen Photography , Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Kuva: Jarmo Hänninen Photography, Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Me aloimme tapailla noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Vuosi sitten kesäkuussa minut yllätettiin kosinnalla. Nyt olemme naimisissa. Joskus elämä yllättää, joskus sitä tietää tasan tarkkaan mitä saa. Nyt kyse on molemmista samaan aikaan. Hän yllättää melkeinpä päivittäin, mutta on silti se, jonka kanssa tiedän viihtyväni.

Kuva: Jarmo Hänninen Photography , Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Kuva: Jarmo Hänninen Photography, Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Aviomieheni on elämäni kaikki. Hän on iloja, suruja, onnellisia hetkiä ja niitä onnettomia. Hän on siis elämäni koko kirjo. Hän myös haluaa nähdä koko kirjoni nälkäkiukusta onnen kyyneliin. Ja niin haluan minäkin kokea hänen känkkäränkät ja intopiukeena hyppelyt. Näin kolme päivää häiden jälkeen tunne on hyvin voimakas: mikään ei meitä voi erottaa tai viedä pois toistemme luota. Löytäisimme kuitenkin takaisin toistemme viereen. Hänen kanssaan olen onnellisimmillani. Hänen kanssaan on hyvä olla. <3

Kuva: Jarmo Hänninen Photography , Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Kuva: Jarmo Hänninen Photography, Hiukset: Hoviparturit / Minna, Meikki: Nanna West

Hän on ainoa, jonka edessä kumarran. Hän on myös se, joka käskee nousemaan ylös ennen kuin minä sanon kumartamisen olevan typerää ja tekopyhää. :) Hänet olen tahtonut, hän on elämäni rakkaus.

Kirjoitan vielä myöhemmin lisää häistämme. Nyt iloitsemme siitä energiasta, jonka voimme jälleen käyttää töihimme ja tavalliseen elämäämme. :)

Seuraavaan kertaan,
Julia

Apua, mä menen naimisiin lauantaina!

En koskaan uskonut meneväni naimisiin. Nyt asiat ovat niin pitkällä, että viikonloppuna neiti-elämä loppuu, rouva-elämä alkaa.

Ensimmäiset järkyttävät hetket hääpuvussa. Mielestäni mekko näytti aivan naamiasasulta, vaikka mekko hyvin kaunis olikin. :)

Ensimmäiset järkyttävät hetket hääpuvussa. Mielestäni mekko näytti aivan naamiasasulta, vaikka mekko hyvin kaunis olikin. :)

Tästä alkaa siis kauhulla ja innolla odotettu hääviikko. En osaa sanoa, mikä on tunne, joka sisälläni on. Se on sekoitus pelosta, pienestä stressistä ja häämurehtimisesta. Sen lisäksi se on innostusta, odotusta ja iloa tulevasta. Tänään saamme ensimmäisen häävieraamme kylään, ihana saksalainen ystäväni tulee Vaasaan viikoksi.

Huomenna tiistaina käymme kuvauttamassa hääkuvamme. Meille on se ja sama, sataako taivaalta sammakoita, kuvat otamme huomenna. Keskiviikkona käymme harjoittelemassa kirkolla ja juttelemme papin kanssa elämästämme. Torstaina teen viimeisen työvuoroni neitinä, jännää! :) Torstai-iltapäivänä saamme luoksemme kaukaisimmat vieraat Amerikasta. Perjantaina meille luovutetaan hääpaikkamme avaimet ja pääsemme järjestämään paikkoja kuntoon. Lauantaina onkin pääpäivä. Luulen, että viikko menee nopeasti.

En uskonut meneväni naimisiin, en osannut nähdä itseäni morsiamena. Nyt kun puku on ommeltu, järjestelyt viimesilauksia vaille valmiina ja hääpäivä melkein käsinkosketeltavissa, olen valmis tahtomaan loppuelämäni rakkaimpani käsiin. Olen onnellinen siitä, että iso joukko läheisiämme pääsee juhlistamaan päiväämme. Olen myös varma, että yhteisestä loppuelämästämme (on se sitten pitkä tai lyhyt) tulee onnen, rakkauden ja välillä myös tahdon täyteinen. <3

Häidemme edistymistä voi seurata instagramista nimimerkillä lisaapahkinoita sekä hastagilla #jujut.

Seuraavaan kertaan,
Julia

Yrittäjän päivän puhe 5.9.2018 : Supermuija ja luuseri

Sain kunnian pitää puheen Vasekin ja Vaasan yrittäjien järjestämässä yrittäjän päivän tilaisuudessa. Koska yrittäminen ei ole yksinkertaista, haluan julkaista muistiinpanoni kaikille nähtäväksi. :)

1 kansi.JPG

Supermuija ja luuseri, yrittäjyyden ristiriitoja

Moi, mä olen Julia, toimitusjohtaja ja 26-vuotias yrittäjä. Mulla on Rewell Centerissä ekokauppa. Meillä pääpaino on siis irtotuotteissa eli luomu pähkinöissä, kuivahedelmissä, herkuissa kuten kotimaisissa lakuissa, tummasuklaaomenarenkaissa ja inkiväärikarkeissa sekä ruuanlaiton tarvikkeissa. Sen lisäksi meillä on laaja tee-, välipalapatukka ja juomavalikoima. Olen Rewell Centerin yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsen. Aggressioitani puran pelaamalla pesistä naisten harrastejoukkueessa, turhat melut päästän laulamalla pop- ja rockkuorossa sekä menen naimisiin maailman ihanimman miehen kanssa lokakuussa.

Kun sain kunnian pitää yrittäjän puheenvuoron tässä tilaisuudessa sain heti ajatuksen siitä, että mitä yrittäjän pitää olla pärjätäkseen. Tajusin, ettei tarkoitus ole kisata siitä, kuka tekee eniten töitä, kuka on väsyneempi tai kenellä on rankkaa. Varmasti löytyy ihmisiä, jotka tekevät enemmän töitä, joustavat enemmän ja elävät yritykselleen täydemmin. Aloin listata yrittäjyyttä helpottavia adjektiiveja tai asioita ja huomasin, että aika usein ne on toistensa vastakohtia. Tästä siis kehkeytyi otsikko ”supermuija ja luuseri, yrittäjyyden ristiriidat”. Kerron vähän kokemuksia tästä puoletoista vuoden matkasta, miten olen saanut kokea yrittäjyyden nahoissani.

Olla luova mutta täsmällinen

1 luova.JPG
 • Olen markkinoinnin tradenomi VAMKista valmistunut, eniten pidän työssäni visuaalisuudesta, siitä miltä asiat näyttää ja miten ne tuodaan esille. Kuvien ottamisessa olen kehittynyt huikeasti vuodentakaisesta, markkinointitekstejä kirjoitan nopeammin ja arvontoja ja muita ”tapahtumia” järjestän näppärämmin. Mutta se ei riitä. Yrittäjänä pitää myös olla täsmällinen. Ei auta, jos kirjanpitoa tekee sinne päin tai tuotteiden päivämäärät tietää suurinpiirtein, ne pitää osata tarkkaan. Myös työehtosopimukset pitää hallita, miten tehdään ongelmatilanteissa, tai mitä ylipäätään tarvitaan ettei joudu ongelmiin. Luovana tällaisten opetteleminen on ollut hankalaa, tekisi mieli vaan tohottaa menemään pääkolmantena jalkana ja kyllä kaikki selviää. Kuukauden kirjanpidon jätän melkeinpä aina deadlineen, vaikka se on vain muutaman valmiin raportin hakemista intrasta. Ei siis auta, että on hyvä kirjoittamaan ja puhumaan asioita puolelleen, jos juttelee kirjanpitäjän kanssa. Hänen kanssaan minä olen se joka joustaa silloinkin kun olen jo repeämäisillään.

1 kova.PNG

Olla kova ja pehmeä

 • Kun kirjoitan sähköposteja riippuen asiasta allekirjoitan ne joko kauppiaana tai toimitusjohtajana. Käytin toimitusjohtajaa aina ikävissä asioissa, kunnes eräs ystäväni joka työkseen auttaa yrittäjiä neuvoi käyttämään kauppiasta. Siitä tulee kuulemma hellunen ja sympaattinen fiilis ja sellaista autetaan helpommin kuin vihaista toimitusjohtajaa. Siitä lähtien olen enemmän ollut hupsu kauppias Rewellistä kuin kivenkova toimitusjohtaja Vaasasta. Vieroksun korporaatiomeininkiä siitä, että yritykset on kovia ja kasvottomia. Mun kauppa Rewellissä on useimmiten söpö ja helpostilähestyttävä ja samanlainen on sen takana toimiva yrityskin. Joskus kuitenkin tämä ihana hyvänmielen kauppias joutuu pukemaan toimitusjohtajahousut jalkaan ja esittää vaatimuksia. Jos ei ole luonnostaan kova tai tottunut esittämään kovaa työssään, tehdä lakisääteinen velvoite toimia yrityksen parhaaksi, pitää tämäkin opetella ja onnistuessaan tässäkin on voittaja fiilis.

Olla esimerkillinen ja inhimillinen

1 esimerkki.PNG
 • Tämän asian olen kokenut ehkä vaikeammaksi yrittäjyydessä: olla esimerkillinen mutta inhimillinen samaan aikaan. Mulla on ekokauppa Vaasan keskustassa, otan työni supervakavasti, kaupassani on paljon fyysistä ja henkistä pääomaa kiinni. Tästä syystä yritän olla esimerkillinen niin työssäni kuin vapaa-ajallani. En koskaan pääse irti työstä, sillä edustan yritystäni silloinkin kun en ole töissä. Kun olen ystäväni kanssa yksillä terasilla moikkaan asiakkaitani ja tunnen huonoa omaatuntoa tuopistani ja mietin millaisen kuvan se antaa minusta. Koska ekokauppaimagoon ei kuulu oluttuoppi keskellä päivää, painiskelen ajatusmonstereiden kanssa siitä onko se oikein. Toisaalta olen alle 30-vuotias normaali elämästä pitävä nainen, en usko, että asiakkaani olettavat minulta mitään muuta. En esitä kaupallani rauhallista absolutistia vaan yritän olla oma itseni, silti pieni filtteri päällä jatkuvasti. Haluamattakin olen yhtä kuin yritykseni, edustan sitä aina ja minun pitää aina käyttäytyä kuten olisin töissä. Näen kaikissa kohtaamisissani asiakaskontaktin, oli se sitten junassa tuntemattomien kanssa keskustellessani tai vahingonteon sattuessa ja sitä selvitettäessä. Aina mietin miten saisin tästä ihmisestä meille asiakkaan ja vaikutanko helpostilähestyttävältä, jotta kaupalla piipahtaessa tämä henkilö ihastuu meihin, kauppaan ja minuun. Kun en jaksa olla esimerkiksi, olen hiljaa ja yksin. Laitan aurinkolasit päähän ja toivon ettei minuun kiinnitetä huomiota, jotta edes hetkeksi saisin olla oma itseni. Mutta silti kokoajan filteri päällä.

Olla ihminen ja kone

 • Jos kone voisi tehdä kaikkea mitä ihminen, olisi meidät syrjäytetty jo aikapäivää sitten. Nykyään kun paikallisuus ja henkilö-kohtainen palvelu on arvossa, on ihmisyys myöskin nousussa. Silti yrittäjän pitäisi olla kuin kone, ilman vapaapäivää työtään tekevä yli-ihminen, jonka ei saisi väsyä tai joka tehokkuudellaan ylittää kaikki odotukset ja aikamääreet. Joka päivä samanlainen tai entistä parempi, riippumatta siitä miten paljon töitä on tehty tai millainen on elämä työn ulkopuolella, jos sitä edes on. Yrittäjänä olen unohtanut usein, että olen myös ihminen. Kun teen asiakaspalvelua pitkiä päiviä 13 putkeen, en muista mitä on viettää vapaa-päivää. Kun vapaa on, mietin vaan miten töissä menee. Kesällä harjoittelin ihmisenä olemista, pakotin pitämään paljon kaivattua lomaa. Sinänsä hauska, sillä lomaa en enää osaa pitää. Monet päivät vietin kuitenkin töissä, mutta otin rennommin. Konetta minusta ei saa, mutta ihmisenäkin olen hyvin huono. Yrittäjälle mikään ei riitä, ei edes se ylivoimaisesti paras.

Kestää mielialavaihteluja

 • Näin yrittäjien työpäivästä kertovan kaavion (kuva kaaviosta ei “vapaata riistaa”, joten en sitä tänne laita, se löytyy Googlesta nimellä “A Day of an Entrepreneur”) Naisyrittäjien facebook-ryhmässä ensimmäisen kerran, täysin totta. Olen aina ollut tunteella eläjä, jojonnut tunteesta toiseen sujuvasti. Nyt vasta yrittäjänä olen saanut uusia sävyjä näihin tunteisiin, oman elämän lisäksi murheita ja iloja on saanut työstä. Aamulla saatan ajatella, että onpas ihana päivä, kaikki on mahdollista. Kun kaupan ovi on avoinna, mietin tänään me menestytään. Sitten ensimmäiseen puoleentuntiin ei asiakkaan asiakasta, mietin jo miten ajan kaupan alas, tämä ei ollutkaan järkevää. Lounasaikana ihmisiä tulee ostoksille ja usko tekemiseen nousee. Sitten aamulla asetetut tavoitteet eivät ole puoleenpäivään mennessä toteutuneet, notkahdus ja stressaus siitä miten koko omaisuus menee tässä. Asiakkaani pääsevät töistä ja tulevat ostoksille, ajattelen että näinhän se on mennyt jo pitkään, kaikki on hyvin, tasaista ja helposti ennustettavaa. Meillä on vakioasiakkaita, mikä on mahtavaa. Sitten jään taas yksin ja alan olemaan 9 tunnin jälkeen väsynyt, en jaksaisi enää hymyillä ja mietin miten tämä rasittaa ja koska tämä loppuu. Päivän lopussa taputan olalle, selvisin ja meillä menee hyvin. Siitä on hyvä aloittaa huomenna kaikki alusta, vuoristorata käynnistyy huomaamattani. Yrittäjänä tällaisen kestäminen on melkeinpä joka päiväistä, vielä en ole tottunut mutta eiköhän sekin tule ajan myötä.

Stressata ja unohtaa

1 stressi.JPG
 • Minä stressaan eniten sitä, että en muista kaikkea tarvittavaa. Teen päivittäin to-do -listoja, joista viivaan yli tehdyt asiat. Suuret asiat jäävät usein tekemättä, kun niitä harvemmin kirjoittaa paperille muistuttamaan, koska niitä ei sinä päivänä saa kuitenkaan tehtyä. Perfektionisti minussa haluaa saada asiat hoidettua juuri siinä hetkessä, ei seuraavan kuukauden aikana. Ilman stressaamista, mikään ei hoituisi, stressi myös nopeuttaa hommien tekemistä. Ironista on se, että niinä päivinä kun tekemistä on kaikista eniten, saan myös eniten aikaiseksi, kun välttämättömiä hommia on vähemmän, en saa oikein mitään aikaiseksi. Tärkeää on kuitenkin joskus unohtaa. Useimmat kaupan asioista on sellaisia, jotka voi unohtaa ja myöhemmin joku muistuttaa uudelleen. Esimerkiksi laskujen on ”turha” stressata muistaako kaikkia, kyllä ne maksumuistutukset sieltä sitten tulevat aikanaan. Työntekijöiden kanssa on sama asia, vaikka koittaisi olla esimerkillinen esimies ja hoitaa asiat kerralla kuntoon, työntekijäni kyllä muistuttavat, jos jokin asia oli huonosti hoidettu. Ja jos haluaa pitää vapaata, pitää unohtaa kaiken, edes vähäksi ajaksi. Hyvä vinkki yrittäjille on se, että yhtä tärkeää on stressata unohtamista kuin unohtaa stressata.

Kuunnella ja olla kuunneltavana

1 kuunnella.JPG
 • Uskallan väittää, että vähintään puolet vakioasiakkaistamme käyvät sen vuoksi, että juttelen heidän kanssaan ja kyselen heidän kuulumisiaan. Puhun tosi paljon päivän aikana asiakkaideni asioista ja useimmista on tullut hyviä kavereita. Asiakkaani ovat neuvoneet ottamaan valikoimiin tuotteita, joista on välittömästi tullut myynti-menestyksiä, kuten lakritsipiparminttu tee, Kuusankosken lakut, kombuchat, ja monia muita. Työssäni asiakkaiden kuunteleminen on ollut hyvinkin kannattavaa ja usein päiväni kohokohtia. Kun on päivän pölissyt asiakkaiden asioista, on erityisen tärkeää, että kotona on joku joka kuuntelee. En selviäisi hengissä, jos kotona ei olisi sitä yhtä, jolle ei tarvitse esittää supermuijaa tai hyväntuulista prinsessaa vaan huonot päivät tai illat saavat olla itkuisia ja voimavarat loppua kesken. Tärkeää on siis, että on edes se yksi, jolle saa sanoa asiat kuten ne ovat ja olla se täysluuseri. Me yrittäjät emme aina kerro asioiden oikeaa laitaa ulospäin, itsekin vähättelen rankkuutta, liiottelen hyviä päiviä, koitan nähdä asiat positiivisessa valossa, että välillä uskon itsekin kaikkeen puhumaani. Kotona saan sanoa, jos myynti oli heikko, miten paljon pystyn nostamaan palkkaa tässä kuussa ja kuinka raskas päivä oli. Kotona saan myös olla se epäinhimillisen tehokas supermuija ja iloita onnistumisistani, aidosti ilman filtteriä.

Olla nuori ja uskottava

1 nuori.JPG
 • Ei sinänsä vastakohtia, mutta valitettavan usein näistä voi olla vain yhtä kerralla. Olen huomannut, että minuun suhtaudutaan vakavammin, kun olen ollut yhteyksissä vain sähköpostitse. Heti kun kanssani on käyty keskustelua puhelimitse tai käyty paikanpäälllä, on ääni kellossa joskus vaihtunut. Toisaalta olen voinut käyttää hyväksi nuoruuttani kun joku hankala on tullut kyselemään kauppiaan perään, silloin olen ottanut yhteystiedot ylös ja luvannut että kauppias palaa asiaan, jos näkee aiheelliseksi. Joskus se on valitettavaa, että myyjät eivät kysy olenko kauppias. Jos tiskin takana olisi joku vanhempi uskon, että tämä keskustelu käytäisiin. Vähän liian usein saan myös todistella sitä, etten tässä toteuta isäni maksamaa unelmaa tai isäni unelmaa. Olen itse halunnut tämän kaupan ja olen saanut sen omien meriittieni ansioista, en siksi että se on annettu minulle, jotta on tytöllä jotain tekemistä. Tällaisiakin väitteitä joudun korjaamaan liian usein. Nuori olen joo ja rohkeakin, kultalusikka suussa syntynyt en.

Halu auttaa muita ja saada vastaan apua

1 auttaa.JPG
 • Meillä kaupalla työ on paljon toisten auttamista, jokaiselta pyritään kysymään jos voimme olla avuksi. Usein asiakkaamme eivät halua apua, mutta pienellä tutkiskelulla apua otetaan vastaan kun vähän kysellään ja suositellaan tuotteita, joista on voinut tulla uusia lempituotteita. Auttaminen ja vaikuttaminen oli myös syy, miksi halusin Rewellin yrittäjäyhdistyksen hallitukseen varapuheenjohtajaksi. Haluan vaikuttaa asioihin, jotta kauppakeskus olisi meille kaikille mieluinen paikka olla. Samalla kun auttaa muita, on tärkeää myös ottaa vastaan apua. Moni ei tiedä, että mun kaupan aikaisempi versio oli todella suosittu aikanaan Vaasassa ja sen pohjalle oli luottavaisin mielin hyvä rakentaa uutta konseptia. Aloitusvaiheessa, kun kauppani oli vasta kiilto silmissäni, sain paljon apua juurikin Vasekilta ja Sarilta. Muistan miten Sari kyseenalaisti uskoani kauppaani, mutta itse olin varma, että tämä on hyvä juttu. On mielestäni erittäin hienoa, että meillä on taho jonka intressit eivät ole itsekkäät kuten pankeilla, omalla ketjulla tai muilla palveluilla, jotka myyvät tuotteitaan, jotta itse hyötyvät rahallisesti tai muulla tapaa. Vasekissa sanotaan suoraan miten asiat nähdään, on sitten yrittäjän oma vastuu ottaa apu vastaan tai olla ottamatta. En sitten tiedä kuinka esimerkki tapaus mun itsepäisyys on, mutta sen näkee vasta sitten myöhemmin.

Iloita pienistä ja suurista

1 iso ja pieni.PNG
 • Tämä on viimeinen. Iloita pienistä ja suurista. Mulle ainakin pienistä asioista iloitseminen on helpompaa kuin suurista. Pieniä onnistumisia on määrällisesti enemmän ja niistä ei tarvitse pelätä, että niitä otetaan pois. Isot onnistumiset taas tuntuvat joskus liiankin voimaannuttavilta. Niihin ei uskalla nojautua ja toivoa, että se tila jatkuu. Pienet taas tuntuvat toisaalta helpommin toistettavilta. Joskus sitä taas huomaa, että pienistä onnistumisista tulee itsestäänselvyys eikä niistä muista iloita vaan odottaa sitä isoa merkkiä universumilta. Ja sitä merkkiä saa muuten odottaa ja kauan. Kun huomaa menettävänsä ilonsa pieniin asioihin, auttaa siihen usein lepo ja asioista irtautuminen. Kaikki on siis ihan hyvin, jos osaa iloita pienistäkin asioista. Koska ne pienet ilot ovat usein palkkaakin arvokkaampia ja mistään ei saa isompia pieniä iloja ja onnistumisia kuin omasta yrityksestä.

Mitä mieltä olet? Supermuija vai luuseri vai molemmat? :)

Seuraavaan kertaan,

Julia

Kuka tekee tarpeeksi töitä?

Teen paljon töitä. Joskus olen tehnyt enemmänkin kuin nyt, mutta vieläkin olen paikalla enemmän kuin kokoaikatyö vaatisi. Aloin miettiä, mikä on oikea määrä työtä, jotta saa olla uupumuksen takia sairaslomalla? Milloin olet oikeutettu uupumaan?

IMG_20180917_124939.jpg

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon sairasloma tai oikeastaan siitä seurannut somekommentointi on pahoittanut mieltäni. Touko Aalto on puolueensa puheenjohtaja, tuntematta häntä tai hänen työetiikkaansa ollenkaan, voin väittää ettei hän ihan helpolla ole antanut itseänsä somekansan haukuttavaksi ja arvosteltavaksi. Eihän kommentit, joita Aallon sairasloman uutisoinnin alta löydät ole kellekään mikään yllätys. Silti kommentit pistävät miettimään, miksi ihmeessä ne on koettu tarpeellisiksi julkaista?

Olen yrittäjä ja niitä Suomen talouden supertyyppejä, jotka saavat tehdä töitä itselleen. Yrittäjien kanssa ei kannata lähteä kisailemaan siitä, kuka tekee eniten töitä tai kenen työ on raskain. Yrittäjä ymmärtää, että kaikissa töissä on omat erityiset haasteensa ja raskaat asiat. Omassa kaupassani teen pitkiä vuoroja ja se käy pitemmän päälle raskaaksi jaloille ja varsinkin äänelle, koska juttelen vähintään sadan asiakkaan kanssa päivittäin. Edes sen verran, että kerron hinnan ja kysyn haluatko kuittia. Kun toistaa samoja fraaseja päivästä toiseen, voi se alkaa maistua puulta. Silloin kehitetään toimintatapoja, keksitään uusi lähestymistapa ja mietitään miten sen työilon saa taas takaisin.

Välillä taistelen jaksamisenrajoilla ja on pelkästään hyvää tuuria, että olen pysynyt jaksamisen puolella uupumisen sijasta. Touko Aalto on (ainakin minulle) lyhyessä ajassa kaikkien tietoisuuteen noussut ihminen, joka on siis vasta juuri menettänyt oman yksityisyytensä. Kummahan se olisi, jos jatkuva oman elämän puute, kyttääminen ja arvostelu eivät miestä söisi. Sanotaan, että ennen miehet oli kunnon miehiä, jotka eivät ihan helposta väsyneet vaan tekivät ruumiillista työtä päivästä toiseen. Ajat olivat silloin erilaisia, nyt työn ja elämän kuormittavuus on vaihtunut fyysisyydestä henkiselle puolelle, minkä tiedetään vaikuttavan myös fyysiseen jaksamiseen. Ja kommenteissa ihmettelin myös sitä, miksi toisen väsymyksen vertaaminen omaan tai entisaikojen miesten väsymykseen on edes tarpeellista? Jos väsyttää, lepää. Toisen sairasloman kadehtiminen ei ainakaan auta.

Pidän matalapalkkatyötä tekeviä sankareina (itsekin yrittäjänä kuulun siihen ryhmään). Vaikka tienaan vähemmän kuin suurin osa suomalaisista, olen silti onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin -ja väsyneempi. Palkka ei määritä elämänlaatua eikä oikeuta ketään arvostelemaan toisen valintaa levätä määrittelemättömän ajan toipuakseen. Jokaisen tulisi tehdä työtä, josta saa palkkaansa enemmän irti. Itse teen työtä, jota rakastan ja saan siitä paljon iloa. Jos (tai enemminkin kun) tästä joku päivä uuvun työmääräni alle, toivon, että poissaoloani ei syyllistetä, aiheuteta lisää pahaamieltä vaan minun annettaisiin toipua mahdollisimman nopeasti työkuntoon. Yrittäjänä poissaolot aina lisäävät palkkapäivän stressiä (eli välttämättömiä palkkakuluja), joten siitä ei tule mikään helppo valinta. Tiedän jo etukäteen, ettei uupumis-sairasloma tule olemaan oma valintani vaan läheisteni tai pahimmassa tapauksessa lääkärin pakottama breikki.

On tärkeää, että poliittisista päättäjistä uutisoidaan, mutta jokaisella ihmisellä on kuitenkin oma elämänsä ja sen saa elää itse tahtomallaan tavalla. Miksi kenelläkään on tarvetta kommentoida ja kritisoida toisen valintoja? Ja miksi et saisi elää omaa elämääsi tehden omia valintoja, niitä hyviä ja huonoja. Valitettavasti molemmat kuuluvat elämään, kukaan ei tee vain hyviä valintoja (en minäkään). Some on kehittynyt vasta viime vuosina ahdistavaksi kiusaamisalustaksi ja valitettavan raa’aksi nopeatempoisuutensa vuoksi. Nostan hattua ihmisille, jotka työnsä vuoksi tai omasta tahdostaan pistävät itsensä likoon ja “haluavat” olla arvostelun kohteena. Vain vahvat selviävät hengissä (loppujen lopuksi ei kuitenkaan kukaan), kukin oman ja lääkärin harkinnan mukaan ottaa sairaslomaa, jos vain pystyy ja saa. Siihen ei ole kenellekään syytä arvostella, jos ei ole ollut toisen kengissä.

Eli pointti oli, annetaan kaikille uupuneille rauha toipua. Ei tuomita toisen väsymystä, ei verrata sitä omaan, ollaan toisillemme ymmärtäväisiä ja mietitään kommentit omalle kohdalle.

Rauhaa ja rakkautta kaikille. <3

Seuraavaan kertaan,
Julia

Superherkku: Luomu inkivääritoti

Oletteko maistaneet jo luomu inkivääritotia? Se on täydellinen syksyyn, makea kurkun lämmittäjä ja glögin ystävien ympärivuotinen herkku!

IMG_20171022_154506.jpg

Toti-pullot ovat ensimmäinen tuote, jonka kuvaamisen olen käyttänyt kokonaisen iltapäivän. :) Muistan tuon syksyisen päivän, jolloin vein pullot vanhempieni residenssille ja annoin älypuhelimeni kameran laulaa. Sijoittelin niitä ympäri pihaa, luoden maalaisromanttista tunnelmaa, viileän ilman tuntua ja koitin vältellä pullon heijastuksessa näkymistä.

IMG_20171022_154817 (1).jpg

Lämmitimme vanhempieni kanssa totit tuona iltana. Toti on valmistettu valkoherukka-, omena- ja inkiväärimehuista. Omenalle herkkänä en juonut totia paljoakaan, mutta sen verran, jotta maistoin sen maun. Moni on pohtinut, onko toti vahva ja ei ole varma tykkääkö inkivääristä. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että totissa inkivääri vain hieman lämmittää kurkkua, inkiväärin maku ei ole kovinkaan vahva. Enemmän siinä maistuu omenan ja valkoherukan makeus ja raikkaus. Flunssalääkkeeksi se sopii hyvin, sillä inkiväärit ovat silmin havaittavissa ja siten siellä vaikuttamassa, maku on hyvä ja vielä parempi kun totin lämmittää. Valmistaja ei suosittele kiehauttamista, mutta mitä lämpimämpi sen tehokkaampi.

IMG_20171022_152124.jpg

Odotan tästä juomasta tämän joulun hittiä, jopa glögin vertaista talvijuomaa. Hinta tälle ihanalle on 6,95€/pullo. Meillä on myynnissä kierrätysmateriaalista valmistettuja pullopusseja, hinta näille 1€/kpl. Tilasimme toteja RUNSAASTI, mutta odotan näitä menevän enemmän kuin uskallan tilata.

Jos olet maistanut tätä, anna palautetta. <3

Seuraavaan kertaan,
Julia

Hei, mä oon jo toisen vuoden kauppias!

Niin.. toka vuosi kauppiaana on alkanut jo kauan aikaa sitten eli eka vuosi on kaiken puolin pulkassa. JES! Nyt tiedän jo jotain kaupan pitämisestä ja voin jakaa kokemuksia ja ajatuksiani yrittäjyydestä.

Kuva otettu kunnialla selvityn avajaispäivän jälkeen toukokuussa 2017.

Kuva otettu kunnialla selvityn avajaispäivän jälkeen toukokuussa 2017.

Jos unelmoit työstä, joka opettaa sinua joka päivä, harkitse yrittäjyyttä. Kuten joskus totesin kiireessä ja seinien kaatuessa päälle, yrittäjyys on sitä, että kohtaat päivässä sata ongelmaa ja koitat niistä edes kymmenen ratkaista. Ja sitten perfektionistina opit elämään tämän ajatuksen kanssa.

Olen siis franchising-yrittäjä Vaasan keskustassa eko/herkku/terveyskaupassa. Pyöritän pientä sievää myymälääni ja tällä hetkellä apunani on neljä osa-aikaista työntekijää. Olen paljon tiskin takana, hoidan tilaukset, paperihommat sekä suunnittelen kampanjat. Koen työskenteleväni yrittäjänä (yrittäminen on siis työni eikä minua määrittävä ominaisuus), vaikka vapaa-aikani on kyseenalainen käsite. Rakastan työtäni melkein aina, kauppani on oma taidonnäyte osaamisestani, aikaansaamisesta sekä osoitus tahdonvoimasta.

Päätöksen yrittäjyydestä tein helmikuun 2017 alussa, jolloin kävin ensimmäistä kertaa keskustelemassa ketjun johdon kanssa. Innostuin työstä (tai no enemmänkin elämäntapa se on...) ja omasta suloisesta kaupastani niin paljon, että muun työn tekeminen alkoi tuntua ”ei niin omalta jutulta”. Aloin suunnitella tulevaa uudella tapaa ja perustin ensimmäisen yritykseni 25-vuotiaana. Se oli varsinainen hyppy tuntemattomaan. Päätöksestä seurasi lukuisia palavereja eri pankkien, vakuutusyhtiöiden, yhteistyökumppaneiden yms. kanssa. Yllätyksekseni se kävi ihan työstä, sen verran sai perehtyä itselle täysin uusiin asioihin. Lopulta paperiasiat olivat mallillaan ja olimme valmiita aloittamaan rakennushommat.

Odotin sormet syyhyten tyhjän liiketilan kalustamista ja kaupan saamista kasaan. Kokoamisvaiheen työmäärä yllätti täysin, vaikka olin varautunut pitkiin työpäiviin ja uuden oppimiseen. Jos joskus avaan seuraavan kaupan, osaan nyt paremmin aikatauluttaa asioita. Meille tavara tuli kahtena päivänä, siis kaikki kalusteet, tuotteet ja vempaimet kuten kylmäkaapit, tiskikoneet ja muut meille välttämättömät vehkeet. Huomasin kuitenkin, että oman kaupan kasaaminen on ihan erilaista kuin toiselle tekeminen. Kun vastuu ja vapaus on itsellä, saa tehdä asiat juurikin omalla tavalla ja käyttää siihen juuri niin paljon aikaa kuin on tarve.

Kokosimme myymälän pelkistä seinistä ja lattiasta yhdessä viikossa siihen kuntoon kuin se avajaisissa oli. Teimme kellon ympäri töitä, en vain minä vaan myös lähimmäiseni ja työntekijäni Johanna. Myös ketjun iloiset remppaäijät olivat suuri apu oman kriiseilyn, kiireen ja tietämättömyyteni kanssa. Kiitos kaikesta siitä työstä, jonka olette tehneet tuolloin ja myös jatkossa. <3

Tuosta ajasta ei ole kuvia, mikä kertoo luultavasti siitä kuinka kiire meillä silloin oli. Ja hommaahan oli kaikille kokopäiväisesti. Emme ajatelleet, että tiskikoneessa tynnyreiden pesemiseen menisi niin kauan, sillä kaikki 100 tynnyriä olivat tiiviisti jääneet toisiinsa kiinni kuljetuksessa. Sormet kipeinä yritimme vetää, työntää ja kaivaa reittiä erottaaksemme niitä toisistaan. Lisäksi sadan tynnyrin, niiden kansien ja kauhojen peseminen, käsin kuivaaminen ja asettaminen paikoilleen oli aikaa vievää puuhaa.

Toinen ”metatyö”, jota en osannut aikatauluttaa oli patukoiden laputtaminen. Olen ikuisesti siskolleni kiitollinen kaikkien jos ei tuhannen niin ainakin satojen patukoiden laputtamisesta. Saimme siis rullakollisen patukoita hyllyymme, joissa kaikissa tulisi olla lakisäänteiset tuotesisällöt suomeksi ja ruotsiksi. Tarrat, joissa nämä tiedot ovat tulevat meille suoraan tukustamme, mutta kova homma siinä tarrojen laputtamisessa silti on. Siskoni siis käytti kymmeniä tunteja omaa vapaa-aikaansa patukoiden laputtamiseen ja hän on meillä paras laputtaja vielä tänäkin päivänä. :)

Kokoamisen yhteydessä olin saanut pahvilaatikon reunasta nirhauman kaulaani, joka näytti ihan fritsulta. Lisäksi mottasin itseäni nyrkillä suoraan silmään päivää ennen avajaisia irrotessani rullakon kumilenkkejä. Silmänympärykseni mustui hiukan. Fritsu ja orastava mustasilmä….ei välttämättä niin kuin suunnittelin, mutta juuri niin kuin piti olla. Avajaisista minulla ei ole juurikaan muistikuvia, koko viikko tuntuu yhdeltä massalta. Seuraava kongreettinen muistikuva on, että jo viikon kauppiaana olon jälkeen priorisoin nukkumista. Nimittäin maanantaina vietetyistä avajaisista seuraavan viikon tiistaina elämäni ylösalaisin mullistanut mies polvistui eteeni iso kysymys mielessään niillä treffeillä, jotka olisin halunnut perua väsymykseen vedoten. Onnekseni treffejä en perunut vaan häitämme juhlitaan vielä tänä vuonna, ihan kohta. <3

Seuraavaan kertaan,
Julia